Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bájitalok

masolat---images--19-.jpg

Bájitalok:

 


Álom bájital: Gyógyító főzet, a fogyasztója álomtalan álomba merűl tőle és könnyebben visszanyeri az erejét.

Altató Bájital: A fogyasztója álomba merül tőle. A sima altató bájital különbözik az Élő Halál Esszenciájától, mert az egy sokkal erősebb fajta.

Amortentia: A világ legerősebb szerelmi bájitala, túlzott rajongást és elvakultságot okoz a fogyasztójának. Jellegzetes gyöngyház-színű fénye van, és a gőze spirálokban emelkedik fel.

Antiszérumok: Kölünbőző mérgekre különböző ellenszerek léteznek. Ismert ellenméreg vannak a doxik harapása ellen, a sóbálványátok ellen, és persze mérgek ellen.

Béke Elixírje: Hozzávalók: Porított holdkő és hunyorszirup. Feloldja az aggódást és csillapítja az izgalmat.

Csuklasztó főzet: A fogyasztója csuklani kezd tőle.

Debodor Frizuráló Főzet: Kiegyenesíti a hajat és könnyebben kezelhető lesz. Hermione használja a Karácsony Bál előtt, amikor Viktor Krummal megy.

Doxicid: Ez egy fekete folyadék doxik lepermetezésére. Ettől egy időre eszméletlenek lesznek.

Dudordagasztó Szirup: Amihez hozzáér többszörös méretére nő.

Élet Elixírje: A Bölcsek Kövéből lehet készíteni, és örök életet ad a fogyasztójának addig amíg rendszeresen issza.

Égési sebet gyógyító balzsam: Nem valódi bájital, de a sűrű narancssárga kenőcsöt égési sérülésekre használják. Madam Pomfrey ezzel gyógyította meg Cedric Diggoryt aTrimágus Tusa első próbája után.

Ellenméreg bájital: Ez a bájital sok méreg ellenszere.

A Bezoár: a kecske gyomrából kivett kő. Védelmet nyújt a legtöbb méreggel szemben. Kivételt képez ezek alól például a Veritaserum. 

Elmeélesítő Főzet: Hozzávalók: szkarabeusz bogár, gyömbérgyökér, tatuepe. A hatása ismeretlen, de valószínűleg a fogasztója jobban tud tőle gondolkodni.

Élő Halál Esszenciája: Hozzávalók: üröm, aszfodélosz, Sopophorus Bab és macskagyökér. Ez egy különösen erős altató bájital.

Észbontó Kompót: A fogyasztó összezavarodik tőle.

Eufória Elixírje: Napsárga bájital, eufóriát okoz a fogyasztójának. Mellékhatása határtalan éneklés és orr-csípés, de ezeket enyhíteni lehet egy kis hozzáadott borsmentával.

Farkasölőfűfőzet: Új és bonyolult bájital, enyhíti a vérfarkaskór tűneteit, de nem szünteti meg teljesen. Ha a vérfarkas (amikor ember) teliholdkor iszik belőle csak normális farkas lesz belőle, vagyis tud magán uralkodni. Még mindig jobb, mintha egy vérengző fenevaddá válna.

Fecsegés Főzet: Arra kényszeríti a fogyasztóját, hogy értelmetlen dolgokat mormoljon.

Felejtés Főzet: A fogasztója feledékeny lesz tőle.

Felix Felicis: A szerencse bájitala. A Felix Felicis szerencsét ad a fogyasztójának egy időre, attól függően, hogy mennyit iszik meg belőle. Ez idő alatt minden amit csinál sikeres lesz. De csak mértékkel szabad használni, mert a nagy mértékű fogyasztása szédülést, vakmerőséget és túlzott önbizalmat okoz. Nagy mennyiségben erős méreg lehet, és tiltott szer mindenféle versenyen.

Hajnövesztő Főzet: Hozzávalók: patkányfarkak. Hatása ismeretlen, de teljes bizonyossággal állítható, hogy a hajat megnöveszti. :D

Horzsolás-Eltávolító Kenőcs: Ez egy sűrű, sárga kenyőcs, ami garantáltan meggyógyít minden kissebb sérülést egy órán belül. Fred és Geroge találta ki, mert a sok sérülés miatt amit az okozott, hogy az összes találmányukat magukon próbálták ki szükséges volt.

Kalapkúra-bájital: Enyhíti a megfázás és az influenza tűneteit. Azonnal hat, de van egy mellékhatása: a fogyasztójának utána hosszú ideig füst szivárog a füléből.

Lohasztólé: Minden megdagadt vagy eredeti mérténél nagyobb dolgot visszavarázsol eredeti méretére. A Dudordagasztó Szirup ellentéte, és ellenanyagként hat rá.

Mandragórás Gyógyszirup: Hozzávalók: Mandragórák. Megkövült emberek meggyógyítására alkalmazzák. Különösen hatásos volt, amikor a Baziliszkusz kijött a Kamrából és kővá dermesztett néhány diákot.

Mrs Skower Univerzális Varázskosz-Eltávolítója: Egy tisztító lé, Frics kedvence.

Öregítő Főzet: A fogyasztója öregebb lesz tőle. De csak a testen hat az elme nem öregszik. Köztudott, hogy minnél többet isznak belőle annál öregebb lesz az illető. A bájital hatási csak ideiglenes.

Örökös Elixírek: Ismeretlen, de a hatásai valószínűleg örökké tartóak.

Pótcsont-Rapid: Csontokat növeszt, lassú és fájdalmas folyamattal. Harry is használta mert Lockhart eltűntette a karjából az összes csontot.

Robbantó Bájital: Hozzávalók: Erumpent (kifakadó) lé. Az erumpent-et a robbantó bájitalok észítéséhez szokták használni.

Százfűlé-főzet: Hozzávalók: juharfa fátyolkája, bikornisszarv-őrlemény, pióca, meghajtófű, disznópázsit, szárított bumszalagbőr, és egy darabka abból akivé vélni akarunk. A hatása egy órán át tart, a fogasztója egy másik személlyé változik de csak külsőleg. A meghajtófüvet teliholdkor kell szedni, a juharfátyolkát pedig 21 napig kell párolni.

Sebgyógyító Főzet: Ez egy füstölgő piros folyadék, ami fertőtleníti és összehúzza a sebeket. Madam Pomfrey használja Harryn az első próba után.

Szerelmi Bájital: Hozzávalók: Ashwinder tojásai. A fogasztója szerelmes lesz tőle. Valentin-napon Lockhart javasolta a tanulóknak, hogy kérdezzék meg Pitont, hogyan kell szerelmi bájitalt főzni.

Smaragdzöld Bájital: Egy titokzatos bájital, amivel Lord Voldemort a medál horcruxját védte meg. Félelmet és önkívületet okoz, és erősen mérgező hatású. A fogyasztója magánkívűl lesz tőle és valószínűleg hamarosan meghal ha nem gyógyítják meg. 

A Weasley Varázsvicc Vállalat is árul Szerelmi Bájitalt, és mint ahogy azt Ron is tapasztalta tényleg hatásos.

Tíz Másodperces Pattanás Eltűntető: Kicsi pattanásokra vagy dudorokra van kitalálva. Fred és George árulja.

Veritaserum: Erős igazságszérum. A fogyasztóját arra kényszeríti, hogy minden kérdésre amit feltesznek neki az igazat válaszolja. A Mágiaügyi Minisztérum engedélyével használható csak.

Vér-Pótló Főzet: Feltölti a sérült ember vérét ha sok hiányzik neki.

Zsugorító Főzet: Hozzávalók: hernyó, százszorszép gyökér, piócalé, patkánylép, aszúfüge. Ez egy élénkzöld bájital a harmadévesek tananyagában van benne. Piton Neville varangyán használj, erre abból ebihal lesz. Azt nem tudni, hogy a bájital a dolgokat összezsugorítja-e, vagy pedig fiatalítja.